Som 15-åring flyttet Erik Zahl fra Vadsø til Oslo. Første kvelden i hovedstaden ble han truet med kniv. Det ble en brutal start på Erik Zahls første møte med storbyen. Fra trygge Nord-Norge til Haugenstua, tyveri av familiebilen og trusler. Et kultursjokk, som han selv kaller det. Men hendelsen gjorde også at han lærte å spille. I stedet for å henge ute, satt unge Erik hjemme og klunket på gitaren og lærte seg musikk.
Fra hobby til proff
– I starten spilte jeg for å ha noe å gjøre. Det var en hobby som ble viktigere og viktigere. Så ble jeg jo hekta, forteller musikeren og mannen bak bandet «Eric Slim Zahl & The South West Swingers».
Etter videregående dro han i militæret og havnet i Stavanger. Der fant han byen sin. Her ble det både Norsk Hotellhøgskole, musikk og spillejobber.
– På 90-tallet spilte jeg irsk folkemusikk på utestedet Martinique. Da bestemte jeg meg for å leve av musikken.
Tilfeldigheter gjorde at Stavanger Bluesklubb tok kontakt. De ville at Erik skulle starte bluesband.
– Akkurat da laget jeg hip-hop på Storhaug. Men dette ville jeg. Blues. Egen musikk. Eget band. Fart og tempo. For en mulighet!
«Eric Slim Zahl & The South West Swingers»
Det ble starten på en spennende karriere innen musikk. Erik lager all musikken selv og drar land og strand rundt med bandet sitt på sommerstid. I 2016 deltok de i europamesterskapet «European Blues Challenge» i Italia. Der tok de seier for Norge! Seieren ga bandet et fotfeste i Europa, og i dag spiller de mer utenfor Norge enn i hjemlandet. I sommerhalvåret turnerer de på bluesklubber og festivaler i Europa og har blant annet mottatt Stavanger Kommunes Kulturstipend og vært nominert til Spellemannsprisen.
– Sesongen starter snart. Da er det spillejobber landet rundt. Festivaler, events, klubber – ja, bånn gass. Jeg elsker å være ute og spille. Vi blir tatt imot med åpne armer overalt. Det er litt sånn i bluesmiljøet. Folk tar vare på hverandre. I utlandet viser de oss rundt og tar oss med på små intime jamsessions.
Pandemi og bråstopp
Tilbake til Employ, korona og tryggheten han følte av å være ansatt da pandemien satte en stopper for spillingen.
– Da var jeg ekstra glad for å være en del av Employ!
Erik Zahl ler. Han er glad i Employ-nettverket sitt, der snart 250 frie sjeler lever av gründervirksomhet, frihet, knallhard jobbing, drømmer og selvstendig livsstil. Selv vil han jobbe mye i perioder, ha fri når det passer og kunne stå på egne bein. Så hva gjorde han da verden stoppet opp?
– Jeg lærte meg å lage film!
Flere bein å stå på
Siden har det blitt utallige videoer med selskapspresentasjoner, reklamefilmer og musikkvideoer. I tillegg driver han med artistformidling. Alt mens han selvsagt produserer og spiller musikk så ofte som mulig.
– Jeg er enormt fan av Employ-modellen. Det er en snill ordning, som er lagt opp til å hjelpe frilansere mest mulig. Som ansatt har jeg det trygt og godt, og vi har gode avtaler. Det er alltid godt å vite at noen voksne passer på.
– Trygghet, sykelønn og pensjon er blitt viktig. For meg er struktur det samme som pur glede!
– Jeg er enormt fan av Employ-modellen. Det er en snill ordning, som er lagt opp til å hjelpe frilansere mest mulig.
Vil du også ha fordelene til en ansatt?
Jo flere vi er, jo bedre! Med Employ blir ansvarsforholdene helt annerledes. Som ansatt kan du overlate det meste til administrasjonen.